Портите на ада“, официално известна като кратера Батагай, беше открита за

...
Портите на ада“, официално известна като кратера Батагай, беше открита за
Коментари Харесай

12 м годишно: „Портите на ада в Сибир се отварят с невероятна скорост

„ Портите на пъкъла “, публично известна като кратера Батагай, беше открита за първи път в сателитни изображения през 1991 година, откакто част от скат се срути в платото Янина в съветския Далечен изток. Срутването изложи останалата част от хълма на пластове безконечна заледеност, които са останали замръзнали през последните към 650 000 години, което го прави вторият най-стар в света.

Оттогава учените са наблюдавали кратера Батагай, прочут също като „ Портите на пъкъла “ в Сибир, да се уголемява непреклонно. В ново изследване учените откриха, че скалата или горната стена на кратера се отдръпва със скорост от към 12 метра годишно и повода за това е размразяването на безконечната заледеност. В същото време срутената част от ската, която падна на към 55 метра под горната стена, се топи и потъва необикновено бързо.

Според изследователския екип, чиито открития са оповестени в списанието Geomorphology, „ Портите на пъкъла “ в Сибир нарастват с невероятните 1 милион кубически метра всяка година с топенето на безконечната заледеност. Признаците за бързо размразяване са необятно публикувани и се следят в арктически и субарктически райони, богати на постоянно заледен лед, само че количеството загубен лед в този район е още по-невероятно.

През 2014 година ширината на мегасвлачището в Сибир беше 790 метра, тъй че за малко под 10 години „ Портите на пъкъла “ се отвориха с 200 метра. Нека отбележим, че за учените не беше изненада, че мегаколапсът се уголемява, само че за първи път те пресметнаха размера на стопилката, избликнала от кратера.

В работата си екипът употребява сателитни изображения, полеви измервания и лабораторни изображения от Батагай. Резултатите допускат, че площта от лед и утайки, разтопени след сриването, е еквивалентна на повече от 14 Велики пирамиди в Гиза. Учените също откриха, че скоростта на разширение на колапса е останала релативно постоянна през последните 10 години, като топенето е настъпило по горната стена на западния, южния и югоизточния борд на кратера.

Въпреки че „ Портите на пъкъла “ в Сибир не престават да се уголемяват, евентуално има ограничаване до каква степен могат да стигнат, споделят учените. Вечната заледеност, останала вътре в кратера, е с дебелина единствено няколко метра, тъй че опцията за по-нататъшно задълбочаване на процедура е изчерпана.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР